24.09.2024Mgr. Kovačičová Zuzana Přečteno: 81x

Pěšky do školy v Heřmanově Městci

Cílem kampaně Pěšky do školy je zvýšit počet dětí, které se pravidelně dopravují do školy pěšky, snížit dopravní zátěž před školami a nabídnout dětem zdravější a bezpečnější prostředí. Letos se do projektu aktivně zapojilo 5 tříd z prvního stupně. A jak se dařilo třídě 5.B?

Z  24 žáků jich 19 opravdu chodilo každé ráno pěšky.  

4 děti využily kombinované dopravy – což znamená dojet autem z rodné vesnice na okraj Heřmanova Městce a zbytek dojít po svých. Doba chůze musela činit min. 5 minut. Pouze jeden žáček, který dojíždí pravidelně autobusem z  Podola, neměl na výběr jinou variantu. 

Úspěšně se nám dařilo chodit v  tzv. pěškobusech – jedna skupina vyrážela z ulice Podél Dráhy, druhá z ulice Jiráskovy. Cestou se plnily zajímavé úkoly, které si děti samy navrhly – např.  počítaly popelnice, auta, stromy, lampy, poznávaly značky a názvy ulic. Měřil se čas , popř. nachozené kroky.  Do pěšího deníku děti zaznamenávaly své výsledky a zážitky z cesty.  

Zároveň se téma bezpečnosti a zdraví objevilo i v dalších předmětech – využili jsme v matematice ve slovních úlohách, v  práci s textem v  českém jazyce, v  přírodovědě apod. 

A jak akci hodnotily děti? 

Mě to strašně  baví chodit pěšky. Ale radši bych chodila jenom s bratrem. 

Já ráda chodím pěšky ve dvojici, protože mě cesta rychle uteče. Je to zdravé a dobré. 

Podle mě to smysl má, protože tím pomáháme přírodě. Občas jsem ale přišla trochu pozdě. 

Dozvěděl jsem se, jak se asi cítí rodiče. Mají velkou zodpovědnost. A tak jsem se cítil i já, protože přecházet přes přechod s 10 lidma je celkem těžké!!! 

Moc mě bavilo chození v partě a úkoly byly taky dobré. A taky chození větrá mozek! 

Rozhodně mi to pomohlo, je to větší zábava než chodit sama! 

Chodit pěšky nám prospívá, vyčistíme si hlavu a pak se nám líp pracuje. Můžu si povídat s kamarády. 

Mgr. Kovačičová Zuzana